Cloud- en datasoevereiniteit voor Frankrijk door Capgemini en Orange

Capgemini en Orange gaan samenwerken onder de naam Bleu om cloud in Frankrijk aan te bieden die aan alle wettelijke eisen voldoet. Achter die aankondiging gaat veel meer schuil dan het oprichten van een joint venture onder de naam Bleu. Het gaat hier om een logische en strategische invulling van het begrip datasoevereiniteit.

Analyse Capgemini

De melding van de Franse samenwerking is logisch voor wie de analyse van Capgemini over de Europese cloudmarkt heeft gelezen. Daarin staan zowel kansen als bedreigingen goed beschreven. Een van de risico’s die de consultants van Capgemini in kaart hebben gebracht is de te grote afhankelijkheid van niet EU cloudaanbieders.

Cloud voorwaarden als probleem

Die afhankelijkheid is zowel economisch als politiek ongewenst. Wat de analyse ook als een probleem ziet is dat de juridische grondslag waarop clouddiensten worden aangeboden verder uiteen gaat lopen. De voorwaarden waaraan EU overheden, instellingen en bedrijven moeten voldoen staan nu al op gespannen voet het de leveringsvoorwaarden van Amazon, Azure en GCS. Men verwacht dus dat die situatie alleen maar verder zal verslechteren.

GAIA-X

Het optuigen van een framework van regels waaraan cloudaanbieders moeten voldoen om EU klanten te mogen faciliteren is een manier om de aanbieders tot beweging te dwingen. De EU doet dat zoals bekend met GAIA-X.

Voor de Franse overheid is GAIA-X een goede ontwikkeling, maar het kan en moet beter. Nationaal belangrijke data zullen de Fransen nooit onderbrengen in deel van een Amerikaans datacenter, zoals de Nederlandse overheid dat wel doet. Ook de toezegging dat het om een strikt gescheiden ruimte gaat maakt (terecht!) geen indruk in Parijs.

Franse data hoort volgens Parijs in een Franse cloud. Het anabod en onderhoud daarvan moet van nationale bedrijven komen. Dat is daarmee het kader van de samenwerking van Capgemini en Orange.

Bleu – cloud voor overheid en vitale bedrijven

Bleu als platform gaat aangeboden worden aan alle Franse overheidsdiensten. Ondernemingen die deel uitmaken van de kritieke of vitale infrastructuur van het land zijn er ook welkom. Daarmee is het verschil met GAIA-X ook in een keer duidelijk. GAIA-X wordt het platform voor minder gevoelige data. Alle andere data die compliant moet zijn met de SecNumCloud eisen moet naar Bleu.

Bleu krijgt overigens ook een eigen Office 365 cloud omgeving die door uitsluitend door personeel van Capgemini en Orange wordt onderhouden, daarmee volgt Frankrijk het Duitse voorbeeld. Dat is in dit geval ook makkelijk. SecNumCloud is namelijk het kader van eisen dat in Duitsland bekend staat als BSI C5. De twee landen werken op dit vlak nauw samen. Ze geven zo een begrijpelijke invulling aan de begrippen cloud- en datasoevereiniteit.

Mobiele versie afsluiten