Chipfabrikant TSMC waarschuwt voor tekort in 2022

De Taiwanese chipfabrikant TSMC waarschuwt dat het wereldwijde tekort aan chips zou kunnen aanhouden tot in 2022. Dit heeft onder meer invloed op de productie van smartphones. Het bedrijf heeft door de enorme vraag naar computerchips in het eerste kwartaal van dit jaar 19,4 procent meer winst gemaakt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020.

In een toelichting op eerstekwartaalcijfers zegt TSMC-topman C.C. Wei dat de chipfabrikant volop heeft ingezet op het bouwen van nieuwe fabrieken en het uitbreiden van bestaande productielocaties. Toch probeert Wei de verwachtingen van klanten te temperen door te benadrukken dat de productiecapaciteit van TSMC dit jaar ‘krap’ blijft.

Al langer wereldwijd tekort aan chips

Er heerst al maandenlang een flink wereldwijd tekort aan chips. Dat komt onder meer door de wereldwijde coronacrisis, waardoor veel mensen thuiswerken. Mensen hebben geschikte apparatuur nodig om thuis te werken, zoals laptops. Maar ook naar bijvoorbeeld spelcomputers is meer vraag dan gebruikelijk.

Chips voor Qualcomm en Apple

Het Taiwanese bedrijf maakt computerchips voor onder meer Qualcomm en Apple, maar ook voor diverse automerken. Die werden als eerste hard getroffen door het aanhoudende chiptekort en hebben het grootste aantal orders staan bij TSMC. De chipfabrikant vermoedt dat het zijn klanten in de auto-industrie vanaf het volgende kwartaal van meer computerchips kan voorzien.

Bron: Bloomberg

Mobiele versie afsluiten