China Mobile als voorbeeld van een Brexit gesegmenteerd datacenter

China Mobile DatacenterTwee weken terug maakte China Mobile International Limited (CMI) bekend een nieuwe datacenter in de regio Frankfurt geopend te hebben. In het persbericht staat duidelijk dat dit een “purpose-built Tier III” is en dat een derde locatie na Singapore en het VK is. In de lange persmededeling staat een begrip niet, terwijl dat absoluut een rol speelt: Brexit.

Brexit

IT Channel Pro heeft afgelopen jaar regelmatig aandacht besteed aan Brexit. Voor distributeurs en resellers, de refurbished sector en datacenters is er echt veel veranderd. Het uit de EU stappen van de Britten heeft niet alleen geleid tot het wegvallen van business in het kanaal. Reeds vanaf 2016 was duidelijk dat alle datacenters hier last van konden krijgen.

De omvang van die last en de waarde daarvan is redelijk onder de radar gebleven. Om data en applicaties te verhuizen tussen datacenters zijn tegenwoordig nog zelden vrachtwagens voor de hardware meer nodig. Daarom is het gewoon niet te zien hoeveel er is verhuisd.

Waarom er is verhuisd mag bekend zijn. Een deel van de data en applicaties van bedrijven en instellingen uit de EU moet verplicht in de EU staan. Sommige bedrijven (vooral banken) die vanuit het VK de Europese markt bedienden zijn fysiek verhuisd. De data van de EU klanten is ook overgeheveld van het ene naar het andere datacenter.

Nieuwbouw datacenter

Parallel aan dat onzichtbare proces van migraties is de nieuwbouw van datacenters in het VK en de EU doorgegaan. Naast de “normale” groei van de markt was er op een paar plekken sprake van extra groei door Brexit.

Het datacenter van CMI in Duitsland is daar een goed voorbeeld van. De operator heeft bijna twee jaar geleden de business op de Engelse eilanden opgezet. Eenmaal daarmee bezig realiseerde men zich dat de EU markt niet optimaal bediend kon worden. Dus er is een “purpose-built Tier III” gebouw ergens in Duitsland neergezet.

Brexit segmentatie

Het verhaal van CMI lijkt op het eerste gezicht niet zo spannend. De snelheid van bouwen en opleveren valt op, maar verder een datacenter is een datacenter. Wat er vanuit de twee gebouwen in Europa wordt aangeboden maakt dit verhaal wel anders. Wat CMI namelijk doet is niet alleen colocatie aanbieden. De twee plekken zijn ook nodig voor de afwikkeling van het eigen telco annex IP verkeer. De scheiding die CMI kan aanbrengen gaat dus wel iets verder dan de fysieke locatie van data en applicaties. Ook voor het verkeer kan worden aangegeven of dat door via het VK mag lopen of dat het vanuit de EU direct naar Singapore en China gaat. Wat China Mobile doet op datacenter niveau is een grondige vorm van netwerk segmentatie.

Mobiele versie afsluiten