Chaos bij Twitter leidt tot gevaarlijke situaties

Geen zicht op devices en data

Over de chaos bij Twitter sinds de overname wordt veel geschreven. In de pers valt te lezen dat de inkomsten uit advertenties verdampen, dat miljoenen gebruikers afhaken en dat er wekelijks nieuw beleid wordt aangekondigd. Chaos alom, maar een aspect daarvan is tot nu toe weinig belicht. De huidige situatie is namelijk ook gevaarlijk.

Wired

twitterHet is Wired dat als eerste de vinger op de zere plek heeft gelegd. De redactie heeft namelijk beter gekeken naar de manier waarop de duizenden medewerkers in Amerika zijn ontslagen. Van de ene op de andere dag hadden die geen toegang meer tot het kantoor. Dat iemand na ontslag of vrijwillig vertrek het pand niet meer vrij kan betreden is logisch. Zo voorkomt de ex-werkgever onrust en mogelijk ook schade. Bijna elk bedrijf in Nederland heeft dan ook een draaiboek of protocol. Dat beschrijft wat er bij het verbreken van het dienstverband moet gebeuren. Pasjes en laptop, de telefoon of simkaart inleveren is daar onderdeel van. IT zal de opdracht krijgen toegang tot mail en het netwerk te blokkeren.

Protocol

Bij Twitter is er duidelijk geen vergelijkbaar protocol dat gehandhaafd kan worden . Medewerkers hebben nog steeds bedrijfsmiddelen en toegang tot delen van het netwerk zou ook nog voorkomen. Of dat protocol er wel ooit is geweest is onduidelijk. Wel duidelijk is dat er zoveel mensen zijn ontslagen dat er niemand is die nog toezicht kan of wil houden. Over chaos gesproken.

Te koop

De situatie is in werkelijkheid nog erger. Een deel van de medewerkers weigert de bedrijfsmiddelen terug te geven zolang de ontslagvergoeding niet is betaald. Dat zegt veel over de sfeer en dat impliceert ook een risico. Dat risico is levensgroot bij weer een andere deel van de ex Twitter medewerkers. Wired heeft namelijk ook een groep ontdekt die deze bedrijfsmiddelen te koop aanbiedt. Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om meer te weten te komen over het bedrijf en het netwerk, want zoals bekend is het heel erg lastig data blijvend en voor de volle 100% te wissen.

Overigens is het volgens Wired typerend voor de chaos bij Twitter dat creditcards van het bedrijf bij medewerkers nog steeds niet zijn geblokkeerd.

Mobiele versie afsluiten