Bod op datacenter exploitant CyrusOne van $15 miljard

Ook CoreSite

Maandagmiddag Nederlandse tijd maakte CyrusOne, met een datacenter in Nederland, bekend een bod van $15 miljard te hebben ontvangen. Twee investeerders zullen na akkoord van de aandeelhouders het bedrijf van de beurs halen.

Te Koop

CyrusOne-datacenterDat CyrusOne te koop stond was al lang bekend. Het bedrijf heeft in meerdere landen de hand overspeeld door zich op te werpen als thuishaven voor hyperscalers. Die hebben dat aanbod bijna overal van de hand gewezen. Daardoor is de performance van het bedrijf achter gebleven bij de verwachtingen van beleggers en de marges van de concurrentie. Reuters gaf het bedrijf in september nog het label “underperforming”. Bij die melding zaten ook de signalen dat het bedrijf zich zelf te koop zette.

Twee maanden terug was het prijskaartje voor het bedrijf circa $9 miljard. Vandaag is er schijnbaar een bod van $15 miljard. Betekent dat er in korte tijd veel meer omzet of zelfs winst is gehaald? Dat is zeker niet het geval. De schulden bedragen met 139% nog altijd meer dan de omzet en die omzet groeide het afgelopen kwartaal niet sneller dan dat van de directe concurrenten. De winst van het afgelopen kwartaal was zelfs 84 procent lager dan een jaar terug.

Kapers en CoreSite

Het bod is zo hoog, omdat de twee kopers de concurrentie voor willen zijn. Er zijn namelijk kapers op de kust. Maandag is ook bekend gemaakt dat concurrent CoreSite voor $10 miljard van eigenaar wisselt. Deze twee transacties hebben een belangrijke overeenkomst. De koper is niet een van de twee in Nederland bekende datacenter giganten. Die hebben misschien wel belangstelling, maar de kans dat ze het aantal objecten in Europa via overnames kunnen laten toenemen is gering. Het zou de kritische toets door Brussel niet doorstaan. Dat is immers extra waakzaam als het om machtsconcentraties en vermindering van de concurrentie gaat.

Op termijn een bedrijf?

Daarom is wat maandag in Amerika bekend is gemaakt in principe goed nieuws voor de klanten van datacenterfaciliteiten in de EU. De markt consolideert vooralsnog niet verder. Wat er met CyrusOne verder zal gebeuren is koffiedik kijken. De nieuwe eigenaren kunnen de aankoopprijs met opslagpremie niet snel terugverdienen. Sowieso hebben zijn geen belang bij het voor langere periode runnen van datacenters. CyrusOne zal op enig moment weer in de etalage komen te staan. Dat is dan ook het bijzonder aan het feit dat er twee deals op een dag zijn. In theorie kunnen de vastgoed annex datacenter bedrijven CyrusOne en CoreSite goed worden gevoegd tot een groot bedrijf, de geografische overlap is namelijk opvallend gering.

Mobiele versie afsluiten