Bestaat Clubhouse nog en voor hoelang?

Eerste forse boete van 2 miljoen Euro is binnen

Twee jaar geleden stond Clubhouse kortstondig vol in de belangstelling. Dit zou een nieuw platform worden met heel veel gebruikers. De timing van de lancering viel min of meer samen met de eerste lockdowns, dat zorgde voor extra aanloop, gebruik en persaandacht. Wat is daar nu van over?

clubhouse appMet de kennis van nu had Clubhouse geen betere start kunnen maken. De eerste lichting gebruikers had alle tijd om er mee aan de slag te gaan. Het huis uit gaan de kroeg in was immers in veel landen onmogelijk.

Net als Zoom en Teams zou er een heel ecosysteem ontstaan rond het platform. Veel new business dus. Waar dat in het geval van de eerste genoemde applicaties inderdaad het geval was, is dat bij Clubhouse niet uitgekomen. De enige business die daar zichtbaar en meetbaar heeft plaatsgevonden is het grotere aantal registraties van domeinnamen, eindigend op .club.

Domeinnamen dienen in de regel na een jaar weer verlengd te worden. In het voorjaar van 2021 was een dip bij het aantal .club namen te zien. Een indicatie dat Clubhouse alles behalve de kip met gouden eieren was.

Het aantal partijen dat hier echt actief mee was is ook het afgelopen jaar gekrompen. De pers haalt het platform al lang niet meer. Journalisten en kunstenaars die iets wilden uitproberen hebben het wel gezien. En de consumenten zijn uiteraard ook verdwenen.

Een van de redenen waarom deze neergang, want iets anders is het niet, heeft plaatsgevonden heeft te maken met de techniek. Aanbieder Alpha Exploration Co. Is niet echt het toonbeeld van een partij met grondige kennis van het bouwen van een betrouwbare applicatie.

Het begrip betrouwbaar bleek en blijkt inderdaad totaal niet van toepassing op deze app. De Italiaanse toezichthouder heeft vastgesteld dat er sprake is van “numerous violations” van de AVG. De boete die het bedrijf daarvoor heeft gekregen is 2 miljoen Euro (link). De Italianen zijn de eerste die een boete opleggen en die heeft alleen betrekking op het schenden van de rechten van de 90.000 Italiaanse gebruikers. De collega toezichthouder in Frankrijk doet trouwens ook nog een onderzoek. Vandaar de vraag: Hoe lang bestaat Clubhouse nog?

Mobiele versie afsluiten