België krijgt met Cegeka en Citymesh twee nieuwe b2b operators

Cegeka en Citymesh hebben zich gemeld als nieuwe operators op de Belgische markt. Concurrentie erbij dus, in elk geval op 4G en waarschijnlijk straks op de markt voor 5G.

Cegeka nam onlangs  het Waalse Gridmax over, een Waalse managed service provider van bedrijfskritische 4G-connectiviteit. Het legt zich daarbij toe op Machine Type Communication-toepassingen (MTC) voor onder meer SCADA-telecontrole, dat is apparatuur in afgelegen stroomdistributiecabines Daarmee breidt haar activiteiten rond MTC-toepassingen en SCADA-telecontrole uit, maar krijgt het het ook frequenties in handen om 4G en 5G-netwerken op te zetten.

Door de overname wordt Cegeka ook in Wallonië een B2B connectiviteitsprovider, maar de grootste meerwaarde lijkt te zitten in de frequenties die Gridmax bezit. Het bedrijf heeft een licentie voor frequenties tussen 3,4 GHz en 3,6 GHz. Tien jaar geleden nam het bedrijf die frequenties in gebruikt om Wimax-breedbanddiensten aan te bieden. Maar die frequenties kunnen ook gebruikt worden om 5G uit te rollen, zo meldt het Belgische Datanews.  Cegeka is al kandidaat voor een voorlopige 5G-licentie, maar met het spectrum van Gridmax breiden de mogelijkheden verder uit. De verwachting is overigens dat Cegeka zijn diensten zal aanbieden als bedrijven en geen ambitie heeft om een nationaal opererende operator te worden zoals Belgacom.

 

De tweede aanbieder,Citymesh, heeft wel ambities om nationaal operator te worden, maar ook beperkt tot de b2b markt. Citymesh is al meer dan tien jaar actief als nichespeler in de telecommarkt. De focus ligt op groeimarkten zoals industrie, healthcare, logistics en private stadsnetwerken

Het  heeft zich nu verzekerd van een nationale 4G-licentie.  Als enige speler die wil deelnemen aan de veiling van het nog vrije spectrum in de 2,6 GHz-frequentieband. Een veiling door het BIPT is bijgevolg niet meer nodig: Citymesh kan de frequentie verkrijgen voor het voorziene startbedrag van 15 miljoen euro.

Telecomregulator BIPT had geïnteresseerde partijen tot 15 mei de tijd gegeven om hun kandidatuur voor de 4G-licentie in te dienen. Uiteindelijk bleek alleen Citymesh interesse  te hebben voor het nog vrije spectrumdeel van de 2,6 GHz-band die traditioneel door 4G-netwerken gebruik Aangezien Orange, Proximus en Telenet reeds beschikken over een vergunning in deze band werden zij uitgesloten van de veiling.

Het bedrijf kan daarmee voortaan ook 4G-diensten aanbieden aan zijn klanten, die zich uitsluitend in de B2B-markt situeren. Het is dus niet zo dat het bedrijf telecomdiensten aan consumenten zal aanbieden, zoals Orange, Base en Proximus momenteel doen.

 

Mobiele versie afsluiten