Belangrijke dag voor deal Broadcom – VMware

FTC komt bijeen, na verklaringen van EU en Britse toezichthouder

Later vandaag vindt in Washington een reguliere bijeenkomst van de FTC plaats en wat daar wordt besproken is van groot belang voor Broadcom en VMware. Ook hardware fabrikanten en klanten van de twee fusiepartners hebben er direct mee te maken.

FTCZoals bekend heeft Broadcom een bod uitgebracht op VMware. De overname heeft de toestemming van beide directies. Groen licht is er nog niet van de toezichthouders. Dat de deal geen hamerstuk zou worden was al direct  duidelijk. De omvang van de deal en de marktaandelen van de twee partners is daarvoor veel te groot.

Toezichthouders

Vanaf de bekendmaking was ook de eerste kritiek zichtbaar. Die heeft geleid tot de nodige persaandacht, maar veel belangrijker nog, tot betere bestudering van de melding bij drie toezichthouders. Elke overname met een internationale component wordt door toezichthouders in meerdere landen bestudeerd. Deze werken los en onafhankelijk van elkaar.

In de praktijk zijn het oordeel van FTC in Washington, EU in Brussel en de CMA in Londen de belangrijkste instanties. De kans dat een toezichthouder in Zuid Amerika of die van China met een afwijkend oordeel komt is in theorie aanwezig, maar komt zelden voor. Belangrijker is te onthouden dat als een van de drie bezwaar heeft tegen een overname dit in de praktijk leidt tot een staken van de deal. De reden hiervoor is simpel: een verbod op een deal in een markt, dwingt de bedrijven voor die markt gescheiden te blijven opereren. Dat is logistiek en administratief amper te doen, over de beursnoteringen nog maar te zwijgen.

Bezwaren bekend

Broadcom en VMware hebben alle reden om terughoudend te zijn naar de pers toe. Terwijl de Brussel en Londen al open hebben gecommuniceerd over de mogelijke bezwaren die men ziet kunnen de twee beoogde partners daar niet op reageren met een uitgebreide PR campagne. De bezwaren die nu schijnbaar een rol spelen waren overigens direct al duidelijk. Tegelijk is het een betrekkelijk nieuwe situatie. Het gaat hier om het combineren van software met bepaalde hardware componenten, waarbij het optimaliseren tot ongewenste concurrentie effecten kan leiden.

De FTC die eveneens een zelfstandig oordeel moet vellen over de gevolgen van de aangemelde overname heeft in Amerika zelf natuurlijk al van marktpartijen de nodige input ontvangen. Daarnaast zijn er nu de openbare meldingen van de twee andere toezichthouders. Die zijn natuurlijk anders, omdat ze niet zijn opgesteld door concurrenten of klanten.

Op basis van deze gecombineerde input zal FTC bepalen hoe het verder moet met de deal tussen Broadcom en VMware. Ongetwijfeld zal op de achtergrond meespelen dat Broadcom geen onbekende partij is bij de FTC. Het heeft eerder boetes gekregen wegens machtsmisbruik en niet alle aangemelde overnames zijn geaccepteerd.

Wisselgeld

Om toezichthouders in te laten stemmen is het trouwens gebruikelijk een deal last minute aan te passen. Door bepaalde bedrijfsonderdelen aan derden te verkopen wordt dan verhinderd dat er een ongewenst monopolie ontstaat. Het lastige bij Broadcom en VMware is dat er geen “losse” onderdelen zijn waarvan afsplitsing mogelijk is. Het ontbreken van dat wisselgeld zal dan ook waarschijnlijk een rol gaan spelen bij de vervolgstappen, van elk van de drie toezichthouders.

Mobiele versie afsluiten