Bank of England (BoE) waarschuwing voor cloud afhankelijkheid

nog een oproep reden "Big Tech" te reguleren

BoE-Bank-of-England-Turing-PoundIn het maandelijks verslag van de Bank of England (BoE) is een paragraaf over cloud service providers opgenomen die een serieuze waarschuwing is. De toezichthouder op alle banken en hoeder van het Britse Pound vindt de afhankelijkheid van ongereguleerde cloud aanbieders te groot.

It’s complicated

De relatie tussen banken en cloud providers is gecompliceerd. Het idee op kosten te kunnen besparen klinkt als muziek in de oren. Maar het cloud aanbod is zo fundamenteel anders dan men gewend is dat de boot heel lang is afgehouden. Dat geldt voor de Britse banken net zo als voor de banken in de Eurozone.

Wie dan denkt dat die fase is gepasseerd en alles inmiddels is geregeld kan daarvoor wijzen naar artikelen van zowel de hyperscale datacenters als de banken. Apart en gezamenlijk hebben die immers al  diverse keren gecommuniceerd over samenwerking, interessante projecten en (uiteraard) de realiseerbare besparingen.

Wensenlijst en overleg

Veel minder belicht door beide partijen is dat de toezichthouders in alle Europese landen nog steeds een wensenlijst hebben voor banken die iets met de cloud willen doen. Die lijst is niet statisch, want het IT landschap, de wetgeving en natuurlijk de cyber bedreigingen staan ook niet stil. Gevolg van die regels is dat financiële instellingen in de EU, afzonderlijk en in als clusters, regelmatig met de cloud partijen aan tafel zitten om de opgelegde wensenlijst te bespreken.

Hoe die gesprekken verlopen blijft geheim, discretie is immers troef in de bancaire wereld. Minder geheim is dat er twee hyperscale aanbieders meer openstaan voor de gesprekken en daar het aanbod ook op aanpassen. De derde en grootste aanbieder heeft een andere houding gekozen en heeft daarom minder relevante showcases te tonen.

Te beperkt aanbod

Omdat het aantal hyperscale cloud aanbieders zo beperkt is levert dat een probleem op. Volgens de Bank of England is de afhankelijkheid van een paar spelers een directe bedreiging voor de monetaire stabiliteit. In het rapport staat daarom ook dat

The FPC is of the view that additional policy measures to mitigate financial stability risks in this area are needed, and welcomes the engagement between the Bank, FCA and HM Treasury on how to tackle these risks.

Impact en “Big Tech”

De melding van de BoE over de cloud afhankelijkheid komt niet geheel onverwachts, maar toch is het ook vuurwerk. De Britten zijn uit de EU en geen deel van de Eurozone. Toch is de kans dat dit een heel ander geluid is dan de ECB zal laten horen gering. Daarvoor is de verwevenheid van banken en belangen te groot.

Dat betekent dus ook dat in de EU nationale banken dit onderwerp zullen herkennen en op de agenda kunnen zetten. Wie weet is dat ook al gedaan, maar nog niet opgevallen. De constatering dat “we” te afhankelijk zijn (of: worden) van een paar hyperscalers speelt ook aan de andere kant van de oceaan. Wat dat betreft is wat de BoE waarschuwing te lezen als nog een reden de cloud van “Big Tech” te reguleren.

Mobiele versie afsluiten