Azure laat als laatste hyperscaler egresskosten vallen

daarna volgen de andere cloudaanbieders

Microsoft heeft woensdag laten weten dat bij het verlaten van de Azure cloud geen egresskosten meer in rekening worden gebracht. Die stap was onvermijdelijk en iedere cloudgebruiker in de EU profiteert er van.

azure-logo-500Azure is de derde Amerikaanse hyperscaler die “vrijwillig” afstand doet van egresskosten. Een term niets anders betekent dat gebruikers die hun data uit een cloud willen halen daar voor moeten betalen op basis van volume. Het tegenovergestelde, data in de cloud plaatsen is al heel lang gratis.

Overstapdrempels

Betalen voor vertrek, dat leidt niet alleen tot frustratie. Het is effectief een torenhoge overstapdrempel. Overstapdrempels voor consumentendiensten (internet, verzekeringen, energie) worden in de EU nauwlettend gecontroleerd en in de regel wettelijk onmogelijk gemaakt. Voor zakelijke diensten was er tot nu toe weinig aandacht voor.

Die aandacht is er nu wel en dat kan niet als een verrassing komen. In afzonderlijke EU lidstaten, landen buiten de EU en op EU niveau wordt nog steeds gekeken of de drie hyperscalers de markt op een verkeerde manier domineren. De EU en het VK sorteren voor op het standpunt dat er sprake is van een dominante marktpositie, waarbij meerdere tekenen zijn voor misbruik.

EDV

Egresskosten kunnen worden opgevat als instrument om de positie te misbruiken. Dus de EU heeft laten weten dat wetgeving gaat zorgen dat dit gewoon niet kan gebeuren. Het is onderdeel van de Europese dataverordening (EDV), waar eerder deze week al over werd geschreven.

Als via de EDV egresskosten tot het verleden gaan behoren dan raakt dat meer dan de hyperscalers. Dat deze drie nu als eerste overstag gaan is een goede zaak. Het signaal dat ze afgeven is voor de andere cloudaanbieders net zo belangrijk als voor de (zakelijke) gebruikers van clouddiensten.

Brussel blij

Je kan zelfs voorstellen dat Brussel blij is met de media aandacht die het drietal hyperscalers genereert, omdat het onderwerp zo via de pers op behoorlijk veel aandacht kan rekenen, ruim voor de EDV van kracht is.

Door het verdwijnen van egresskosten bij AWS, Azure en Google, zal niet iedereen zijn data en applicaties van A naar B verhuizen. Wat wel gaat gebeuren is dat een exitstrategie beter kan worden doorgerekend en alleen al daarom eindelijk een realistische optie gaat worden. Risk managers, inkopers en ook auditors zullen daar dan ook vaker om gaan vragen.

Het idee dat voor de cloudgebruiker overstappen niet alleen mogelijk wordt, maar ook makkelijk, moet nog doordringen. De impact van EDV is groot. De hyperscalers maken dat als eerste zichtbaar. EDV geldt ook voor andere cloudaanbieders, er zullen dus nog meer berichten volgen over het verlagen en schrappen van overstapdrempels.

Mobiele versie afsluiten