Azure doet het steeds beter in de enterprise markt

azure-logoOnderzoek van CCS Insight naar de groei van de cloud markt laat onder andere zien dat Azure een steeds grotere footprint in de enterprise markt krijgt met de public cloud diensten. Dat is geen eenmalige toename. Het is een trend die al enige tijd zichtbaar is en leidt tot een verschuiving van marktaandelen en waardering van cloudproviders.

Meer workloads naar de cloud

Het onderzoek dat CCS Insight heeft gedaan gaat vooral over de investeringen in de cloud. Zijn enterprises daar nog even enthousiast over, of moeten ze door Covid-19 de plannen herzien? Op basis van de antwoorden van 730 respondenten is het antwoord op die vraag volgens de onderzoekers ontkennend. Bedrijven gaan door met het migreren van workloads naar de cloud. 56 procent zal binnen een jaar meer dan de helft daarvan bij een of meerdere clouds onderbrengen.

Azure nadert AWS

Daar hoort natuurlijk ook de vraag bij welke diensten dat dan zijn en van welke providers men gebruik maakt. De antwoorden op die tweede vraag zijn een indicatie dat het niet lang meer zal duren eer AWS de hete adem van Azure in de nek kan voelen. De cloud van Microsoft wordt namelijk “most-used and most trusted public cloud” genoemd.

Duidelijke trend

Het is niet de eerste keer dat Azure een betere waardering krijgt dan AWS. Eerder dit jaar bleek al dat de bank Morgan Stanley AWS voor het eerst sinds 2018 niet meer op de eerste plek zag staan als het gaat om de favouriete cloud aanbieder van het C-level. Woorden van gelijke strekking waren in januari van dit jaar ook te zien in een analyse van Goldman Sachs.

Naast de banken zijn er ook de software en cloud consultants die deze trend waarnemen. Flexera kwam in mei van dit jaar op basis van input van 500 enterprise klanten tot de conclusie dat er meer bedrijven experimenteren met Azure dan met AWS. Als de categorieën “reeds gebruiken” en “experimenteren” worden opgeteld dan is het verschil tussen die twee hyperscalers nog maar twee procentpunten.

Omzet en enquêtes

De opmars van Azure en het marktaandeel van AWS en consorten zijn moeilijk af te leiden uit de kwartaalcijfers die de hyperscalers publiceren. Die zijn namelijk niet compleet en onmogelijk onderling te vergelijken.

Daarom zijn de enquêtes en onderzoeken zo belangrijk. Het zijn daarbij met name de detailvragen die iets meer vertellen over het soort klanten en de workloads die men onderbrengt in de cloud. Voorbeeld daarvan is wat Flexera ziet bij het aantal klanten met meer dan 100 VM’ s in de cloud. Dat geldt voor 51 procent van de AWS klanten en 44 procent van de Azure klanten. Bij de klanten van de overige cloud aanbieders komt dat niet boven de 21 procent uit. Het aantal enterprise klanten bij Azure dat boven de 100 VM’ s uitkomt groeide het afgelopen jaar de helft sneller dan bij AWS.

Dit soort cijfers verklaart dan ook waarom de vraag naar Azure expertise op enterprise niveau en lager harder lijkt toe te nemen dan die naar AWS of GCS.

Mobiele versie afsluiten