AWS eerste hyperscaler die op grote schaal personeel ontslaat

primeur die nog meer vragen oproept

Aan het begin van de werkdag in Amerika heeft Amazon maandag een nieuwe ontslagronde bekend gemaakt en deze keer ontspringt het personeel van AWS de dans niet. Daarmee heeft het bedrijf een primeur, want tot nu toe zijn bij de massaontslagen de hyperscalers en andere datacenters buiten schot gebleven

AWS logo 2023Het tijdstip van de melding is bewust gekozen zodat beleggers bij het begin van de handel op de beurs kunnen reageren. De gekozen methode, een memo voor het personeel roept wel wat vragen op, maar dat is allemaal minder spannend dan de omvang van deze ronde en waar het gaat plaatsvinden.

Deze keer moeten tenminste 9.000 mensen de spullen pakken en de Amazon gebouwen verlaten. Tot zo ver bekend gaat het deze keer ook voor het eerst sinds het bestaan van het bedrijf om banen bij AWS, de cloudprovider. Opvallend is verder dat twee Amerikaanse concurrenten die ook hyperscalers runnen bij het schrappen van banen juist dat onderdeel van de business bewust buiten schot hebben gehouden (Google en Microsoft). Bij Facebook is wel op de rem getrapt, maar op een andere en minder ingrijpende manier. Daar zijn de openstaande vacatures grotendeels ingetrokken.

Het is al jaren bekend dat elk van de drie grote hyperscaler aanbieders geen winst maken en dat ze mede daarom scherp sturen op het laag houden van alle kosten, inclusief personeel. Een deel van analisten stelden gisteravond de terechte vraag of dat lean-and-mean klakkeloos is geaccepteerd zonder dat het nog de realiteit weergaf. Waarschijnlijk worden de komende dagen nog wel meer lastige vragen gesteld aan Amazon over personeel bij AWS en andere onderdelen.

Mobiele versie afsluiten