Avaya trekt stekker uit Konftel

….en niemand reageert

In de Duitse vakpers is maandag de melding verschenen dat Avaya gestopt is met Konftel. Dat is een bericht waar je veel reacties en doorplaatsingen van verwacht. Het tegenovergestelde is waar. Al twee dagen is er in de DACH regio een oorverdovende stilte. Heeft iedereen het artikel gemist of is er niemand die dat merk mist?

konftel-ip-conference-phoneHet Zweedse Konftel is in 2011 overgenomen door Avaya. Bedoeling was dat de video- en audiohardware het portfolio van de Amerikanen zou uitbreiden. Dat leek ook te gebeuren. In de Benelux en elders zijn de eerste jaren meerdere persberichten over de nieuwe combinatie verschenen.

Met de kennis van nu valt op dat een paar jaar terug – nog ruim voor de pandemie – het volume en soort meldingen over Konftel is afgenomen. Als dan op maandag het bericht verschijnt dat (in ieder geval voor Duitsland) sinds medio mei 2023 de klantondersteuning van Konftel is opgeheven en ondergebracht bij Avaya dan vallen de blokken op hun plaats.

Door Avaya bevestigd

Avaya Duitsland heeft die samenvoeging annex opheffing bevestigd. Ook klopt het dat service en support per juli 2024 geheel ophouden. In aanloop daarop is sinds juli 2023 de verkoop van video- en audiohardware van Konftel stopgezet (wederom: in ieder geval in de DACH landen).

Het is niet moeilijk een aantal redenen te noemen die deze stap verklaren. Avaya is meermaals in een Chapter 11 situatie beland. De markt voor video en audio is sinds de pandemie versneld gegroeid, maar wel in een andere richting dan goed is voor de twee bedrijven. En er mag ook niet worden vergeten dat er bij Avaya al meerdere saneringen zijn doorgevoerd.

Stilte

Dat een overname niet het gewenste resultaat oplevert, dat komt vaker voor. Dat een markt zich anders ontwikkeld idem. Wat we daarentegen amper meemaken is dat het verdwijnen van een merk – of het nu over de B2C of B2B markt gaat – totaal genegeerd wordt. Ook na twee dagen blijft het stil. Die stilte hebben we rond Avaya al eerder opgemerkt en schijnbaar geldt dat ook voor Konftel. Het zegt wel iets over de kracht en het imago van een merk.

Mobiele versie afsluiten