Avaya kiest voor Chapter 11

Daar zal het niet bij blijven

Echt onverwachts is het niet dat Avaya gebruik maakt van de Chapter 11 bescherming . Met deze stap, gesteund door 90 procent van de aandeelhouders, wordt maar liefst 75 procent van de schulden overboord gezet. Daar zal het niet bij blijven.

Avaya--De schuldenlast van Avaya bedraagt $3,4 miljard en dat kan het bedrijf niet betalen. Omdat de rente is gestegen heeft het totaal geen zin met nieuwe leningen de oude af te lossen. Lenen is immers duurder geworden. Dat deze route niet meer mogelijk is raakt Avaya hard, maar er zijn meer bedrijven die hierdoor in de grote problemen komen. Wat dat betreft is deze Chapter 11 mogelijk de eerste in een serie.

Vers geld

Avaya geeft aan dat er toezeggingen zijn voor vers geld. Dat komt niet via reguliere bankleningen, maar van bestaande investeerders en beleggers die voor dit soort situaties een opslag berekenen. Banken moeten wel want het ontbreken van actuele kwartaalcijfers, een lopend onderzoek door de beurstoezichthouder en het feit dat voor de tweede keer in zes jaar Chapter 11 wordt gebruikt, klinkt niet echt als een positief trackrecord.

Crediteuren

Al deze ophef rond het voortbestaan van het bedrijf heeft gegarandeerd gevolgen voor de bestaande business, het personeelsbestand en de samenwerking met partners. Dat Ringcentral en Avaya dinsdag expliciet aangaven de bestaande deal te handhaven en zelfs uit te breiden moet gezien worden als een teken de onrust te beperken. Of dat indruk maakt valt nog te bezien. Uit de stukken blijkt dat het bedrijf tenminste 25.001 crediteuren heeft. Hoe en wanneer die betaald gaan worden is totaal onduidelijk.

Waardeloos aandeel

Betaling in aandelen zal het zeker niet worden, die zijn in een jaar tijd 98 procent minder waard geworden. Bij een succesvol doorlopen van deze procedure komt trouwens de beursnotering te vervallen. De kans dat het bedrijf anderen meesleurt is daarom aanwezig. Ringcentral is naar verluidt nu al een van de grote verliezers. Het bedrijf ziet een belang van $125 miljoen in preferente aandelen worden afgewaardeerd tot nul.

 

Aanvulling: het bedrijf geeft hier informatie over de situatie.

 

Mobiele versie afsluiten