Avast overname door NortonLifeLock

Vorige maand werd bekend dat NortonLifeLock en Avast in gesprek waren over een overname. Dinsdag nabeurs maakten de twee bekend dat men aanstuurt op een fusie. Avast is de kleinere van de twee, daarom is het beter van een overname te spreken.

Nortonlifelock-avast-400400Uit het bericht voor de aandeelhouders en de beurs valt op te maken dat men streeft naar een nieuwe naam voor het bedrijf. NortonLifeLock, Avast en helemaal AVG zullen dus verdwijnen.

De naam Symantec komt niet in aanmerking als nieuwe naam, want de rechten die te voeren zijn in 2019 verkocht aan Broadcom. Door die verkoop is toen ook de noodzaak ontstaan de consumenten producten te voorzien van het label NortonLifeLock.

De partij die is overgenomen, Avast heeft zelf in een eerder instantie AVG overgenomen. Ook die naam is formeel al jaren uitgefaseerd. Toch wordt er nog steeds naar verwezen in de pers en online. Dat komt onder andere omdat AVG zeer bekend was bij veel endusers.

Verhouding

AVG kan dan wel een bekende naam zijn, eigenaar Avast is duidelijk de kleinere partner in de overname. De bestaande aandeelhouders krijgen omgerekend een belang van maximaal 26 procent in het nieuwe bedrijf. Voor de Avast directie is een derde van de zitjes gereserveerd (link).

Na de overname

De combinatie is goed voor een omzet van $3,5 miljard op jaar basis en bedient circa 500 miljoen gebruikers. Zoals bekend verwacht de markt een extra inspanning om vooral de gratis gebruikers te upgraden naar betalende klanten. In dat geval zal de omzet van het bedrijf verder toenemen. Die strategie is onvermijdelijk omdat de overname van $8,6 miljard wel terugverdiend moet worden (zie ook link).

Wat er met de enorme schat aan data gedaan kan worden, daarover zwijgen alle partijen. Voor analisten van cyberbedreigingen is dat natuurlijk zeer waardevolle data. Maar de kans dat alles snel in een grote database beland is klein. De bestaande gebruikersovereenkomsten moeten daarvoor worden gewijzigd. Er is ook het vervelende punt dat die data niet in elk land mag worden opgeslagen. Het integreren van de bedrijven is  daarom nog best een omvangrijke operatie.

Met de overname van Avast door NortonLifeLock is het aanbod voor met name endusers verder afgenomen. Wat de impact op de positie van de resellers is heeft NortonLifeLock nog niet bekend gemaakt.

Mobiele versie afsluiten