Chiptekorten gunstig voor ASML

De grote vraag naar computerchips in de coronapandemie betekent gouden tijden voor de Veldhovense chipmachine fabrikant ASML. De omzet in het eerste kwartaal van 2021 was 78,8 procent hoger dan een jaar eerder en kwam uit op 4,4 miljard euro. De winst steeg met 240 procent naar 1,3 miljard euro.

De cijfers zijn hoger dan die in het vierde kwartaal van 2019, net voor het de uitbraak van de pandemie. Dat is vooral te danken aan de enorm gegroeide vraag naar computerchips vorig jaar. Nu we door Corona veel thuiswerken is de vraag naar betere computers en extra beeldschermen, en in de privésfeer die naar betere tv’s en gamingconsoles, fors gegroeid.

Alles bij elkaar is de productie van elektronica in een ongelooflijke stroomversnelling geraakt met als gevolg een flink tekort aan diverse computerdchips, die daar een belangrijk onderdeel van zijn, dus ook flink opgedreven. ASML merkt dat in een grotere vraag naar haar EUV-chipmachines.

Voor het lopende kwartaal is het bedrijf wat terughoudender. De omzet wordt geschat op 4 tot 4,1 miljard euro bij een brutowinstmarge van 49 procent.

www.asml.com

Mobiele versie afsluiten