Arcserve over DraaS voor het MKB

achtergrond en werking uitgelegd

Bij een onderzoek in 2020 gaf 34 procent van de MKB aan in 2021 te migreren naar DRaaS (*). Waarom staat deze dienst zo hoog op de agenda en wat is het precies?

Cloud-gebaseerde back-up- en disaster recovery-oplossingen staan vaak bovenaan de lijst wanneer DRaaS-oplossingen worden overwogen. Het stelt bedrijven in staat om overal en altijd toegang te krijgen tot gegevens, met zekerheid omdat de beste disaster recovery clouds zeer gedistribueerd en fouttolerant zijn en 99,999+ procent uptime leveren.

Dit achtergrondartikel van Arcserve is bedoeld om het mkb te helpen de belangrijkste componenten en vereisten van een DRaaS-oplossing te begrijpen.

DRaaS – de basisprincipes

Gegevensreplicatie

Replicatie dient slechts één doel: ervoor zorgen dat gegevens beschikbaar zijn voor gebruikers wanneer zij deze nodig hebben.  Gegevensreplicatie is het proces dat kopieën van gegevens op meerdere plaatsen tegelijk bijwerkt.  Gegevensreplicatie synchroniseert gegevensbron – bijvoorbeeld primaire opslag – met back-up doeldatabases, zodat wijzigingen in brongegevens snel worden bijgewerkt in back-ups. De doeldatabase kan dezelfde gegevens bevatten als de brondatabase – replicatie van de volledige database – of een subset van de brondatabase.

Voor back-up en disaster recovery is het zinvol om volledige databasereplicaties te maken. Men kan de werklast van brondatabase voor analyse- en rapportagefuncties verminderen door subsets van brondata, bijvoorbeeld per bedrijfsafdeling of land, te repliceren naar back-up locaties.

Image Management

Naarmate bedrijven in de loop der tijd meer back-ups toevoegen, moeten ze deze actief beheren. Een image management oplossing met een beheerde mappenstructuur stelt bedrijven in staat minder tijd te besteden aan het configureren van instellingen voor back-ups. Deze oplossing kan ook imageverificatie bieden. Dan zijn imagebestanden van back-ups klaar en beschikbaar zijn voor snel, betrouwbaar herstel. Geavanceerde imageverificatie kan regelmatig visuele bevestiging geven dat back-ups correct werken.

Image management oplossingen kunnen automatisch incrementele back-up images consolideren. Dat verkort de hersteltijd en verkleint het risico van corruptie van back-upbestanden. Verder draagt het bij aan het beperken van de benodigde opslagruimte.

Voor het vinden van de juiste balans tussen opslagruimte en bestandsherstel kan men via de gebruikersinterface regels instellen en back-up taken bewaken. Middels notificaties is men op de hoogte van voortgang en incidentmeldingen.

Oplossingen voor image management maken het beheer van systeembronnen mogelijk om throttling en gelijktijdige verwerking mogelijk te maken. Back-ups worden gerepliceerd naar back-up locaties – lokaal, op het netwerk en in de cloud – zodat bedrijven altijd voorbereid zijn op calamiteiten. Deze oplossing maakt pre-staging van het herstel van een server mogelijk voordat een ramp toeslaat om de downtime te beperken.

Failover

Failover is een operationele back-up modus die overschakelt naar een stand-by database, -server of -netwerk als het primaire systeem uitvalt of offline is voor onderhoud. Dit zorgt voor bedrijfscontinuïteit door verzoeken van het falende of uitgevallen bedrijfskritische systeem naadloos om te leiden naar het reservesysteem. De back-up systemen moeten de omgeving van het primaire besturingssysteem nabootsen en zich op een ander apparaat of in de cloud bevinden.

Met failover mogelijkheden voor belangrijke servers, backend databases en netwerken is men zeker van continue beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Als de primaire onsite server uitvalt, neemt de failover server met één klik de hosting vereisten over. Failover laat bedrijven ook onderhoudsprojecten uitvoeren, zonder menselijke supervisie, tijdens geplande software-updates. Dat zorgt voor naadloze bescherming tegen cyberbeveiligingsrisico’s.

Waarom failover belangrijk is
De kosten van failover integratie kunnen hoog lijken. Maar ze moeten worden afgezet tegen de bijzonder hoge kosten van downtime. Zie failover als een essentiële veiligheids- en beveiligingsverzekering. Failover zou een essentieel onderdeel moeten zijn van elk disaster recovery plan.

Failback: Terug naar normaal

Failback is de opvolger van failover. Terwijl failover het overschakelen is naar een back-up bron, is failback het proces van het herstellen van gegevens naar de oorspronkelijke bron vanuit een back-up. Zodra de oorzaak van de failover is verholpen, kan het bedrijf zijn normale activiteiten hervatten. Failback houdt ook in dat alle wijzigingen worden geïdentificeerd die zijn aangebracht terwijl de noodherstelsite of virtuele machine draaide in plaats van de primaire site of virtuele machine.

Het is cruciaal dat de disaster recovery oplossing de workloads van het bedrijf kan uitvoeren en de activiteiten zo lang als nodig kan ondersteunen. Dat maakt failback testen van cruciaal belang als onderdeel van het disaster recovery plan. Het is essentieel om failback tests nauwlettend te monitoren. Eventuele hiaten in de implementatie dienen te worden gedocumenteerd en daarna gedicht. Regelmatig failback testen bespaart kritieke tijd wanneer het bedrijf zijn zaakjes weer op orde moet krijgen.

Afhankelijkheid

De werking van het failback gedeelte van een noodherstelplan is afhankelijk van drie factoren. Deze verdienen serieuze aandacht.

  1. Connectiviteit.  Als er geen betrouwbare verbinding of pad is tussen de primaire en back-up gegevens, zal failback waarschijnlijk niet eens mogelijk zijn. Een veilige verbinding zorgt ervoor dat een failback zonder onderbreking mogelijk is. Bedrijven kunnen er zeker van zijn dat hun brongegevens en back-up doelgegevens altijd gesynchroniseerd zijn, zodat de kans op gegevensverlies minimaal is.
  2. Veiligheid uitwijklocatie. Bedrijven moeten er ook voor zorgen dat gegevens die zijn opgeslagen op hun uitwijklocatie altijd veilig zijn. Als zich een ramp voordoet, kan het onmogelijk zijn om snel te herstellen. Stel dat er een failover plaatsvindt en de activiteiten van het bedrijf worden nu uitgevoerd vanuit een disaster recovery cloud. In dat geval moeten ze de gegevens in die virtuele omgeving beschermen door ze onmiddellijk te repliceren naar hun back-up locaties. Daarom is netwerkbandbreedte het volgende punt van zorg. Als ze niet over voldoende bandbreedte beschikken, zullen knelpunten en vertragingen de synchronisatie verstoren en het herstel belemmeren.
  3. Testen. Testen is het meest kritische element om ervoor te zorgen dat failback succesvol is wanneer bedrijven het nodig hebben. Dat betekent dat alle systemen en netwerken moeten worden getest om er zeker van te zijn dat ze na een failback functioneren. Het is raadzaam om een alternatieve locatie als testomgeving te gebruiken en de kennis van de test te gebruiken om de failback strategieën te optimaliseren.

Ten slotte

Of het nu gaat om een natuurramp, een stroomstoring, of ransomware, er bestaat weinig twijfel over de meerwaarde van DRaaS. DRaaS zorgt voor bedrijfscontinuïteit, wat er ook gebeurt. Herstel van een ramp op locatie is snel en eenvoudig mogelijk vanuit een disaster recovery cloud. De kosten voor een bedrijf door verloren gegevens, verloren productiviteit en reputatieschade zijn hoog. Slechts een uur downtime kan al duurder zijn een, of zelfs vele jaren, DRaaS.

(*) https://itic-corp.com/blog/2020/06/forty-percent-of-enterprises-say-hourly-downtime-costs-top-1million/

Mobiele versie afsluiten