Arcep: stroomverbruik en CO2 uitstoot operators blijft toenemen

Franse toezichthouder publiceert nieuw onderzoek

Arcep, de Franse toezichthouder voor telecommunicatie, internet en post onderzoekt wat de impact van informatie- en communicatietechnologieën voor het milieu zijn. De nieuwste rapportage is verschenen en dat laat helaas zien dat de “digitale duurzaamheid” nog ver weg is.

arcep Settopboxen

Het persbericht trapt af met de ontwikkelingen bij internet en settopboxen. Die vallen Arcep vooral op door de enorme energiebehoefte. Het jaarlijkse stroomverbruik vertegenwoordigt 0,7% van het totale stroomverbruik in Frankrijk.

 

In 2022 verbruikten internet- en settopboxen in Frankrijk samen 3,3 TWh, oftewel drie keer zoveel stroom als vaste netwerken. De verbruiksniveaus varieerden aanzienlijk tussen de 38 onderzochte modellen internetboxen 23 modellen STB’s. Voor het verbruik maakt het weinig uit de gebruiker de box zwaar belast, dus veel data genereert. 95% van het verbruik varieert niet, ongeacht of het kastje door de gebruiker wordt gevraagd (zie klikbare infographic).

Arcep concludeert terecht dat er ruimte is om het stroomverbruik van deze apparaten te verminderen. Het noemt een duurzaam ontwerp en de ontwikkeling van functies die het mogelijk maken om internet- en settopboxen automatisch in de diepe slaapstand te zetten.

Operators

De toezichthouder meldt verder dat de uitstoot van broeikasgassen door telecomoperatoren en het stroomverbruik van netwerken een stijgende lijn laat zien. Oorzaak: het toenemende gebruik.

De totale uitstoot van broeikasgassen in Frankrijk daalde 2,7% in vergelijking met een jaar eerder. Maar de uitstoot van de vier belangrijkste operatoren groeide voor het tweede jaar op rij met 2%,

Die stijging is direct te linken aan de toename van het mobiele dataverkeer en de voortdurende uitrol van mobiele netwerken. Dit zorgt voor een aanzienlijke stijging van het energieverbruik van mobiele netwerken +14% in 2022 en +6% in 2021). Deze stijging wordt deels gecompenseerd door lagere verbruik van de vaste netwerken. Daar was de daling 14% op jaarbasis. Arcep noemt het vervangen van koper voor glasvezel een belangrijke redenen.

Per saldo is het verhaal nog steeds negatief. Het stroomverbruik van vaste en mobiele netwerken steeg in 2022 met 7% tot 4,1 TWh, terwijl het totale stroomverbruik in Frankrijk met 4% daalde.

(De Engelse versie van het persbericht is hier te vinden. Daar is ook de link naar het volledige rapport)

Mobiele versie afsluiten