Amsterdams domeinnaambedrijf Freenom verliest accreditatie

Ook een Megaclaim van Meta

Het Amsterdamse domeinnaambedrijf Freenom verliest per 25 november de ICANN accreditatie. Dat betekent waarschijnlijk het einde voor het bedrijf dat vooral bekend is geworden door het gratis ter beschikking stellen van .TK domeinnamen.

Freenom-logoWie een domeinnaam registreert doet heeft te maken met meerdere partijen. De registrar doet de registratie, maar tussen die partij en de aanvrager kunnen nog meerdere schakels zitten. Dat een registrar gecontroleerd wordt op nauwkeurigheid en het volgen van de regels is niet nieuw. Met enige regelmaat voeren registries (de “hoeders” van een TLD) additionele controles uit. Waar de dienstverlening te kort schiet moet die worden verbeterd, anders loopt de partij in kwestie het risico toegang tot de registratiesystemen te verliezen. Dan kunnen er geen nieuwe registraties, mutaties over verlengingen meer worden ingeschoten.

OpenTLD, de entiteit van Freenom die dergelijke mutaties verricht, verliest per 25 november definitief die rechten. ICANN heeft de accreditatie ingetrokken (PDF). Dat is de sanctie op het niet reageren op meerdere inbreuken. Elk daarvan omvat tientallen overtredingen.

Olympische Spelen

In oktober haalde OpenTLD nog de woede van partijen op de hals door domeinnamen onder het TLD .tickets te blokkeren die allemaal inhaakten op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat soort namen is beschermd. De aanvrager, die een verhuizing aanvroegen, was het Franse organisatie achter de Spelen, dus niet een legale houder van die namen. Waarom OpenTLD geen gehoor gaf aan het verplichte meewerken is onduidelijk. Wel duidelijk is, dat dit de druppel was die de emmer heeft doen overlopen.

Cybercriminelen

Er liepen al klachten van onder andere Facebook tegen OpenTLD en Freenom vanwege het faciliteren van cybercriminelen. Die groep profiteerde van de gratis registraties onder .TK, .ML, GA, GA, CF. De drie landen waartoe die TLD behoorden hebben afgelopen zomer het aan Freenom uitbesteedde beheer weer naar zich toegetrokken. Daarmee hopen ze het slechte imago van de TLD’s te kunnen herstellen. Voor Freenom betekende dat al een substantieel verlies van omzet. Daar komt nu dan nog de ICANN sanctie bovenop. Het is moeilijk voor te stellen hoe Freenom kan overleven als er niets meer geregistreerd en onderhouden kan worden.

Rechtszaak

Naast het wegvallen van de inkomsten loopt er nog tenminste een rechtszaak van Meta/Facebook tegen de bedrijven onder de paraplu van Freenom en de bestuurders. De klacht draait om het faciliteren van cybersquatting en merkinbreuken. Daarnaast wil de socialmedia gigant information about the identities of 20 different “John Does” — Freenom customers that Meta says have been particularly active in phishing attacks against Facebook, Instagram, and WhatsApp users.

Mobiele versie afsluiten