Amerikaanse Senaat zet vaart achter wetgeving cybersecurity

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag unaniem gestemd voor een pakket maatregelen om de cybersecurity te verhogen. In het pakket zit ook de al vaker op ITchannelPRO genoemde meldplicht voor datalekken.

Amerika-CongresDat de Senaat voor de volle 100 procent achter de wetsvoorstellen staat komt vanzelfsprekend door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Daarbij wordt over en weer ook cyberwarfare toegepast. En bij dat type oorlogsvoering zullen nationale grenzen nooit worden gerespecteerd. Dat is ook voor tientallen Nederlandse bedrijven duidelijk geworden. Die zijn volgens de Volkskrant door de MIVD gewezen op lekkende routers.

Bundeling maatregelen

Het pakket Amerikaanse maatregelen lijkt te gaan over datalekken. Maar de scope is veel breder. Daarnaast heeft men meerdere voorstellen gebundeld. Vooral door dat laatste is de impact van de wet die nu richting Congres gaat.

Voor alles dat gaat over critical infrastructure gaat dus een meldingsplicht gelden. Net als in andere landen is de lijst van sectoren beperkt. Het aantal bedrijven dat er direct mee te maken heeft is echter veel langer. Vervolgens geldt ook nog eens dat toeleveranciers tot die keten gerekend gaan worden.

Internationale impact

Door dat laatste is dit pakket van wetten ook iets waar partijen die aan Amerikaanse bedrijven en overheden leveren mee te maken kunnen krijgen. Tegelijk is het dan ook zo dat Europese meldingen van cybersecurity incidenten met een internationale impact nu eenvoudiger bij Amerikaanse instanties kunnen worden gemeld.

Mobiele versie afsluiten