Amerikaans TikTok verbod gaat verder dan federaal personeel

en dat mag niet als een verrassing komen

Iedereen hoort inmiddels te weten dat de TikTok applicatie bij de Amerikaanse federale overheid, het personeel van de Europese Commissie en in tal van andere landen verboden is. Voor wie dat nog geen wake-up call is, is er deze update. Het Amerikaans besluit is namelijk twee dagen terug toegelicht en uitgebreid.

30 dagen

tiktok logoIn een schrijven van de Amerikaanse tegenhanger van onze Rekenkamer aan alle federale instanties staat dat personeel binnen 30 dagen de omstreden app moet hebben verwijderd (bron). Dit geldt voor elk device dat door de overheid ter beschikking is gesteld. De scope van het verbod is daarmee smartphones, tablets, laptops, chromebooks en desktop computers.

Aangezien dat devices zijn die alleen in bezit zijn van de overheid en (hopelijk) ook centraal worden gemonitord zal het dus over een maand einde verhaal zijn voor TikTok bij deze doelgroep. De deadline was niet eerder zo duidelijk gecommuniceerd, dus wat dat betreft is de melding van het “Office of Management and Budget” nieuws.

Ook voor leveranciers verboden

Nieuws is niet gelijk aan onverwachts, want dat dit stond te gebeuren was al maanden bekend. Wat echter voor een grote groep onverwachts zal zijn is dat OMB ook iets heeft gezegd over de scope van het verbod. Tot nu toe was sprake van een verbod voor federale ambtenaren. Sinds twee dagen weten we nu dat dit ook geldt voor iedereen die zaken doet met de federale overheid.

Deze krijgt meer tijd, maar zal ook de app van alle devices moeten verwijderen als men zaken wil blijven doen met de federale overheid. Het mag duidelijk zijn dat met deze verruiming van de scope de overheid wil voorkomen dat met een omweg TikTok nog steeds informatie over federale objecten, projecten en personeel kan vergaren.

Nederland

Om twee redenen moet iedereen in Nederland die TikTok gebruikt nog maar eens goed kijken naar zijn klantenkring. Op de korte termijn kan hij namelijk te maken krijgen met het de-facto verbod. De kans dat de doorsnee IT dienstverlener zaken doet met de Amerikaanse overheid lijkt niet groot, maar er zijn bedrijven, ook van beperkte omvang, die dat doen. Belangrijker is dat bedrijven die nu nog als onderaannemer gelden hier last van gaan krijgen. Tenslotte valt niet uit te sluiten dat de Europese instellingen en de nationale overheden de verruiming van het Amerikaans TikTok verbod gaan volgen.

(insiders weten dat zowel de verruiiming van het verbod als het overnemen van de regels door andere landen al vaker is voorgekomen. Tot nu toe haalde het echter niet de pers)

Mobiele versie afsluiten