Amerika maakt einde aan bulk transfers met persoonlijke data

Geen AVG maar wel iets doen dat daar erg op lijkt

Woensdag heeft president Biden een Executive Order ondertekend waarmee het verboden wordt vanuit Amerika persoonlijke data in bulk door te sturen. Het land dat geen AVG kent komt met steeds meer maatregelen die wij in de EU al jaren kennen. De Amerikaanse argumentatie voor nieuwe regels komt ook erg bekend voor.

Washington - WhiteHouseFormeel heet het dat persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers misbruikt kunnen worden door personen, bedrijven en overheden in andere landen. Daar kan de data worden gebruikt door databrokers voor verrijking, het traceren van Amerikanen die werkzaam zijn als journalist, in de politiek, onderzoekinstituten, voor defensie et cetera. Spionage wordt ook letterlijk genoemd als een reden voor dit besluit dat met ministerie van justitie en Homeland Security opdraagt voor de verdere uitwerking en handhaving te zorgen (bron).

Witte lijst – Zwarte lijst

Zorgen op spionage zijn terecht. Dat Washington hier actie onderneemt snapt iedereen. Maar de scope van deze EO gaat veel verder. Hier wordt namelijk aangekondigd dat de aanwezigheid van data in bepaalde landen gewoon nooit in orde kan zijn. In de AVG staat dat persoonsgegevens van EU burgers na instemming alleen naar derde landen met een “passend beschermingsniveau” mogen worden gebracht.

Welke landen dat zijn is online terug te vinden, dat is een witte lijst. Washington hint op de komst van een zwarte lijst. Landen die daarop staan mogen geen PII ontvangen, in bulk althans. Voorafgaand aan het zetten van de handtekening waren Amerikaanse journalisten er al zeker van: Rusland, Iran, Noord Korea en China zijn zeker van een vermelding op die zwarte lijst. Echt verbazingwekkend is dat niet.

AVG

Waar de journalisten nog niet over schreven is de gelijkenis met de AVG, omdat ze simpelweg de link niet leggen. Het privacy-minded denken van de EU was en is voor veel Amerikanen totaal onbegrijpelijk. Maar als je ziet wat er in dat land gebeurt, met deze EO als laatste ontwikkeling, dan is voor iedereen die de  de AVG kent duidelijk elke kant Amerika opschuift.

TikTok en co

Deze EO kan trouwens een van de instrumenten zijn om bepaalde bedrijven gericht mee te kunnen aanpakken. TikTok zal wederom of nog meer in de problemen komen, maar wat te denken van alle makers van EV? Die voertuigen versturen op grote schaal data en de fabrikanten moeten gaan aantonen dat PII daar geen deel van uitmaakt.

Mobiele versie afsluiten