Amazon bouwt windmolenpark in Ierland voor de eigen datacenters

AmazonAfgelopen maandag wezen alle media in Ierland op de aankondiging van Amazon een derde windmolenpark te bouwen. Met nog eens 115MW aan capaciteit erbij moeten de hyperscale datacenters milieuvriendelijker worden.

Eigen windmolenpark

Amazon heeft al enige tijd datacenter faciliteiten in de Ierse republiek. Het land is niet alleen fiscaal aantrekkelijk voor hyperscalers Het is door de ligging ook heel goed mogelijk energie via windmolens op te wekken. Voor giganten als Amazon biedt dat interessante mogelijkheden. Het bedrijf is kapitaalkrachtig genoeg een eigen windmolenpark te bouwen. Daarmee wordt het minder afhankelijk van de stroomleveranties van anderen. Een eigen windmolenpark kan in Ierland een manier zijn om tot een echte N-2 stroom redundantie te komen.

Stroom van Amazon

In de praktijk gaat het wel iets anders. De opgewekte stroom moet namelijk nog wel door het stroomnet worden getransporteerd van de molens naar de datacenters. Amazon had een eigen net kunnen bouwen, maar kiest ervoor de bestaande infra te gebruiken. Dat heeft als bijkomend voordeel dat bij overschot aan stroomproductie levering aan het reguliere net kan plaatsvinden. Daarmee wordt Amazon in Ierland dus een stroomproducent (!). Volgens de Ierse pers kan Amazon, na oplevering van de nu aangekondigde bouw, 229MW aan groene energie opwekken.

Slimme zet van Amazon

Wat Amazon in Ierland doet is slim. Het verkleint de afhankelijkheid van stroomleveranciers en kan zo de kosten van de business in Ierland over een langere periode beter in de hand houden. Tegelijk kan op deze manier de business in de EU verder vergroenen. Daarmee wordt een deel van de terechte kritiek gepareerd. De AWS hyperscale datacenters staan namelijk, als het om de CO2 footprint gaat, op ruime afstand van zowel Google (dat 100% groen voor alle locaties is) en Microsoft.

Met het besluit een derde windmolenpark te bouwen voorkomt Amazon ook nog iets anders. Het kan nu de bestaande datacenters uitbouwen zonder afgeremd te worden door een overheid die de stroomvoorziening voor huishoudens en bedrijfsleven in gevaar ziet komen. Eigen windmolens om een bouwstop te voorkomen dus.

Mobiele versie afsluiten