Als 2G/3G nog relevant en onmisbaar zijn

In de komende uitgaven van ITchannelPRO staat in het artikel over Public Mobility 2G/3G genoemd. Die vermelding leidde op de redactie tot discussie. Zijn die twee nog relevant voor de Nederlandse markt?

Nederland

393px-MODIS_-_Great_Britain_and_Ireland_-_2012-06-04_during_heat_waveOver het nut en daadwerkelijk gebruik van 2G/3G in Nederland heeft ITchannelPRO een maand geleden nog geschreven. Toen ging het specifiek over slimme meters . De oproep aan de lezers hierover heeft geen reacties opgeleverd die over deze specifieke toepassing gingen. Daarom lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat voor reguliere B2B B2C toepassingen 4G en 5G inmiddels de norm zijn. Dat bijvoorbeeld overheidsdiensten nog zwaar leunen op 2G/3G is iets waar het kanaal weinig mee te maken heeft.

Britse eilanden

Dat het kanaal in Nederland weinig klantvragen bedient met een 2G/3G oplossing is onvergelijkbaar met de situatie op de Britse eilanden. Naarmate de (voorgenomen) datum voor de harde afsluiting van 2G/3G nadert komen steeds meer partijen er achter dat ze hiervan afhankelijk zijn. Het meest recente voorbeeld is een bericht dat stelt dat twee derde (!) van gemeentes in Engeland en Wales “said their authority was still using devices and systems that were reliant on 2G and 3G networks to at least a small extent.“ De bron van dat alarmerende percentage is een survey van LGA, de instantie die vergelijkbaar is met de VNG in Nederland. Het is dus geen commerciële partij met een dito agenda.

Verschil

Uit alle cijfers blijkt dat er een groot verschil is tussen de mobiele communicatie op de Britse eilanden en in Nederland. Ergens is dat raar, want de Britten hebben de reputatie redelijk voorop te lopen bij de uitrol van nieuwe technologie. Je moet dan ook echt inzoomen de vragen en antwoorden van LGA. Dan blijkt dat de “milde vormen” van ongerustheid over het afsluiten van 2G/3G te herleiden zijn tot twee hordes.

De eerste horde is dat gemeentes geen geld, kennis en mensen hebben om dit soort problemen het hoofd te bieden. Dat verhaal gaat in Nederland ook op. Die andere horde kennen we aan deze kant van de Noordzee echter amper. De Britse eilanden hebben veel meer landmassa, eilanden en onbegaanbare gebieden. Een fijnmazig vastnetwerk met meerdere aanbieders door het hele land ontbreekt. Zonder glasvezel is het onmogelijk een mobiel netwerk van 4G en 5G met landelijke dekking aan te leggen .

Gemeentes, bedrijven en burgers

Hoewel het onderzoek van LGA alleen gaat over overheden snapt iedereen in Engeland en Wales dat die uitkomsten ook relevant zijn voor het bedrijfsleven en grote groepen burgers, 2G/3G is daar vooralsnog onmisbaar.

Mobiele versie afsluiten