Allianz Risicobarometer 2022

Volgens de Allianz Risicobarometer vormen cybergevaren in 2022 de grootste zorg voor bedrijven wereldwijd.
allianzDe dreiging van ransomware-aanvallen, datalekken of een grote IT-uitval baart bedrijven nog meer zorgen dan bedrijfsonderbrekingen en verstoring van de toeleveringsketen, natuurrampen of de coronapandemie, die bedrijven in het afgelopen jaar allemaal zwaar hebben getroffen.

Klimaatverandering

Cyberincidenten staan pas voor de tweede keer in de geschiedenis van de enquête op de eerste plaats van de Allianz Riscobarometer (44% van de antwoorden), bedrijfsonderbreking daalt naar de tweede plaats, met een klein verschil (42%) en natuurrampen staan op de derde plaats (25%), gestegen van een zesde plaats in 2021.

Klimaatverandering stijgt naar de hoogste plaats ooit, nummer zes (17%, gestegen van de negende plaats) en de pandemie daalt naar de vierde plaats (22%). Het jaarlijkse onderzoek van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de meningen van 2.650 deskundigen in 89 landen en regio’s, waaronder CEO’s, risicomanagers, effectenmakelaars en verzekeringsexperts. Bekijk de volledige risicolijsten per land en wereldwijd.

Grote angst bedrijven

“Bedrijfsonderbreking” zal in 2022 waarschijnlijk het belangrijkste onderliggende thema blijven”, zo vat Joachim Mueller, CEO van AGCS, samen. “Voor de meeste bedrijven is hun grootste angst dat ze niet in staat zijn om hun producten te produceren of hun diensten te leveren. In 2021 was er sprake van een ongekende disruptie, veroorzaakt door diverse factoren.

Verlammende cyberaanvallen, de gevolgen van de klimaatverandering voor de toeleveringsketen, productieproblemen als gevolg van pandemieën en knelpunten in het vervoer zorgden voor een ravage. Dit jaar belooft slechts een geleidelijke versoepeling van de situatie, hoewel nieuwe problemen in verband met Covid-19 niet kunnen worden uitgesloten. Veerkracht opbouwen tegen de vele oorzaken van bedrijfsonderbreking wordt steeds meer een concurrentievoordeel voor bedrijven.”

Mobiele versie afsluiten