ALE biedt hulp bij wifi-vraagstukken

Wat speelt er bij eindklanten op gebied van draadloze connectiviteit?

De ontwikkeling van draadloze connectiviteit, zoals wifi, gaat snel. Dat is ook nodig, want de behoefte wordt groter bij eindklanten, ziet Esli Coenraad van Alcatel-Lucent Enterprise. Steeds meer IoT-apparaten moeten worden verbonden op het netwerk, en worden geïntegreerd met bestaande systemen en applicaties.

ALE-Esli-ConeraadDaarnaast hebben klanten ook specifieke behoeften, zoals een hoge throughput. Denk bijvoorbeeld aan een chirurg die op afstand opereert en daarom een 8K videostream verlangt, zodat hij kan inzoomen op de operatie die wordt uitgevoerd.

Een ander vraagstuk is hoe de security is geregeld, want we zien in het dagelijks nieuws cyberaanval na cyberaanval voorbijkomen. Hoe zorg je ervoor dat de IoT die wordt onboard geen gevaar is voor je netwerk? Of dat zwakke componenten binnen het netwerk geen toegang krijgen tot belangrijke bedrijfsgegevens die op een server zijn opgeslagen? Dit vereist een ‘zero trust’-aanpak, waarbij men ervan uitgaat dat niets vanzelfsprekend veilig is.

Verschillende wifi-generaties

Wi-Fi 6 en 6E vinden net hun weg binnen de markt, en Wi-Fi 7 staat alweer voor de deur. De technologie van Wi-Fi 6 (ax) heeft wifi een aantal jaren geleden een andere betekenis gegeven. Verwachten wij dat Wi-Fi 7 (be) hetzelfde zal doen? Alle ontwikkelingen op gebied van wifi draaien om ‘beter’ en ‘sneller’, en dat is bij Wi-Fi 7 ook het geval. Een verbeterde kanaalbreedte van 320 Mhz op de 6Ghz-frequentie, verbeterde QAM, van 1024-QAM naar 4096-QAM, van 8×8 naar 16×16 MU-MIMO, een maximale throughput van 46Gbps en een verbeterde TWT (Target Wake-up Time) die zorgt voor langere levensduur van batterijen. En met Multiple Link Operations kunnen er meerdere frequenties tegelijk worden gebruikt.

Welke wifi-generatie kies je?

De vraag voor eindklanten zal voornamelijk zijn wat hun budget en specifieke behoeften zijn, want elke nieuwe technologie komt met een prijskaartje. In de meeste gevallen is Wi-Fi 6 of Wi-Fi 6E helemaal geen slechte keuze, of misschien zelfs wel de beste keuze. Waarom zou je wachten op een nieuwe wifi-generatie als je als organisatie nog niet eens alle mogelijkheden van Wi-Fi 6 en 6E benut? De kosten zullen bij nieuwe technologie hoger liggen, en de levensloop van wifi ligt ergens tussen de 3 tot 5 jaar voordat het dient te worden vervangen. Dan heeft het dus geen zin om te wachten op Wi-Fi 7.

Tenzij een organisatie daar dus een specifieke behoefte voor heeft. Als het een budgetkwestie is, kan de NaaS-oplossing van Alcatel-Lucent Enterprise uitkomst bieden. In dit geval spreid je de investering over meerdere jaren, zonder dat je tegen kredietlimieten aanloopt. ALE maakt namelijk gebruik van een abonnementsvorm, en geen verkapte leaseconstructie.

Waarom is Wi-Fi 7 nog niet gelanceerd?

Fabrikanten van netwerktechnologie zullen allemaal de nieuwe wifi-generatie gaan voeren. Maar zolang de officiële certificeringen nog niet zijn afgerond, zal het nog even stil blijven met de lanceringen. Het is dus een kwestie van tijd, en waarschijnlijk zijn de eerste stabiele access points begin 2024 verkrijgbaar. Zo ook bij Alcatel-Lucent Enterprise.

Hoe ga je om met security?

Bij het opzetten van een ‘Enterprise-klasse’ netwerkomgeving komt specialistische kennis kijken. Bij ALE gaan we uit van een volledig autonoom en ‘zero trust’ netwerk. Autonoom, omdat je als beheerder niet bezig wilt zijn met wat apparaten wel en niet mogen op het netwerk. De software kan dit met de juiste configuraties prima zelf afhandelen. Daarnaast is het ook fijn als volledig autonoom fouten worden opgespoord en verholpen, of dat de beheerder de keuze krijgt om dit te doen.

Bij ‘zero trust’ gaan we ervan uit dat niks vanzelfsprekend als veilig wordt beschouwd. Dit doet ALE door het netwerk op te delen in verschillende lagen, zodat IoT-apparaten slechts toegang krijgen tot dat gedeelte waar ze rechten hebben. Dit noemen we micro- en macrosegmentatie. Door met ‘finger printing’ IoT-apparaten autonoom te onboarden, worden profielen toegekend met hun rol en rechten. Het risico op cyberaanvallen wordt hierdoor beperkt. Wordt er afwijkend gedrag geconstateerd, dan worden de betreffende IoT-apparaten in quarantaine geplaatst.

Dit is slechts een korte beschrijving van de mogelijkheden die je kunt toepassen om een ‘zero trust’ netwerk op te zetten. Laat je daarom altijd adviseren door één van de technische mensen van Alcatel-Lucent Enterprise als je met je netwerk plannen hebt voor de toekomst.

Meer weten over Alcatel-Lucent Enterprise? Mail dan naar esli.coenraad@al-enterprise.com, of bel 030 222 80 14.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)

Mobiele versie afsluiten