Agentschap Telecom publiceert rapport dynamisch spectrumgebruik

Agentschap Telecom heeft onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheid van dynamisch spectrumgebruik. Dat is een manier om frequenties intelligenter te delen en ongebruikte ruimte te benutten.

Het rapport biedt een overzicht van verschillende methoden en technologieën om radiospectrum te delen, welke frequentiebanden daarvoor (potentieel) bruikbaar zijn, welke aspecten relevant zijn voor eventuele pilots, en aanbevelingen over welke pilots en proof-of-concepts het meest haalbaar zijn.

Ontoereikende capaciteit

Steeds meer informatie wordt middels draadloze communicatietechnieken door de lucht getransporteerd. Op sommige plaatsen, en op sommige momenten, zijn daardoor grote delen van het radiospectrum volledig in gebruik, of dreigen ontoereikend te zijn voor de vraag naar capaciteit.

Radiospectrum delen

Anderzijds is ook een flink deel van het radiospectrum juist vrijwel ongebruikt. Of wordt het alleen gebruikt op een bepaalde plaats, of alleen op bepaalde momenten. Het delen van radiospectrum op een meer dynamische en slimme manier dan tot nu toe gebruikelijk is, kan volgens het Agentschap een oplossing zijn om voldoende beschikbaarheid van radiospectrum te kunnen garanderen, en efficiënter gebruik van radiospectrum mogelijk te maken.

Bron: Agentschap Telecom

Mobiele versie afsluiten