Adecco sorteert voor op industrie 4.0 met overname Akka Technologies

De Nederlandse pers heeft de overname van Akka door Adecco over het hoofd gezien. Deze acquisitie is om ten minste een reden belangrijk voor het IT kanaal. Dat heeft alles te maken met de core-business van het overgenomen Frans-Belgische bedrijf door de Zwitserse uitzend-gigant.

Uitzendbureau

Adecco-400400Adecco associëren we in Nederland vooral met uitzendbureaus en administratieve functies. Dat eerste is nog steeds aan de orde. De scope van de functies is al lang verbreed tot ook de meer technische functies. Daarbij is in het verleden meermaals een ander bedrijf overgenomen.

Industrie 4.0

De overname van Akka Technologies is daarom op het eerste gezicht weinig opvallend. Maar dit bedrijf is wel een van de weinige grotere spelers die al vroeg op de trein is gesprongen die in de Duitstalige landen Industrie 4.0 heet. In Nederland hebben we het eerder over moderne OT, en industriële IoT.

De Zwitserse uitzendgigant is van mening dat de arbeidsmarkt voor industrie 4.0 personeel aantrekkelijk genoeg is om een concurrent voor 2 miljard Euro over te nemen. Dit is niet alleen een fors overnamesom, het is ook een bonus van bijna 50 procent voor elk aandeel dat via de beurs van Brussel verhandelt wordt. Adecco wil er dus zeker van zijn dat er geen concurrent met de buit aan de haal gaat.

Planning

Om deze overname te kunnen plaatsen is het nodig te planning van professionele uitzendbureaus te begrijpen. Adecco heeft over de jaren geleerd dat de Rolodex met gekwalificeerd personeel gevuld moet zijn voor de vraag vanuit een bepaalde sector echt toeneemt.

Het ziet nu dus dat de vraag naar industriële IoT gaat toenemen. Dat leidt tot de vraag naar meer personeel. De arbeidsmarkt is echter over de volle breedte (op een paar sectoren, zoals horeca na) krap. Ervaren personeel is helemaal schaars. In de kaartenbak van Akka staan meer 50.000 personen met technische kennis. Die kennis kan nodig zijn om Industrie 4.0 vraagstukken te helpen oplossen. Maar evenzo zit daar personeel bij dat voor de dagelijkse besturing van de techniek in aanmerking komt.

Glazen bol

Wanneer Industrie 4.0 echt doorbreekt en in welke landen dat tot de meeste werkgelegenheid gaat zorgen heeft Adecco niet vertelt. De ervaring leert wel dat de Zwitsers over een goede glazen bol beschikken. Tot nu toe hebben ze in Europa bijna elke trend op de arbeidsmarkt goed voorspeld.

Dat Adecco op Industrie 4.0 voorsorteert met deze overname is daarom een belangrijk signaal voor dat deel van het IT kanaal dat industriële omgevingen als klant heeft: gaat staat wat te gebeuren.

 

(à propos arbeidsmarkt: op 23 september organiseert DatacenterWorks een expertsessie over de vraag “hoe lossen we het tekort aan goed gekwalificeerd personeel in de datacenterwereld op?”)

Mobiele versie afsluiten