Accenture over duurzame cloud first policy

Accenture-cloudEind vorige maand is Accenture met een rapport gekomen waarin het uitlegt wat een duurzame cloud first policy is en waarom ondernemingen daar dubbel van profiteren. Hoewel de doelgroep vooral de enterprises zijn, is het document ook voor met MKB nuttig.

Cloud First

Al bijna tien jaar wordt geschreven dat overheden en bedrijfsleven moeten kiezen voor een cloud first strategie. En hoewel er in veel landen dikke rapporten zijn verschenen is nog nergens sprake van een afgerond traject. Het uitfaseren van oude IT en kiezen voor de cloud duurt gewoon veel langer dan voorzien. Dat geldt niet alleen voor overheden, ook in het bedrijfsleven zijn er processen die zich niet laten vercloudiseren.

Die constatering betreft overigens wel een klein deel van de IT. Veel bestaande processen draaien inmiddels wel in een cloud. Wat er nieuw op de markt komt is bijna altijd in een pay per use – cloud model gegoten.

Cloud is goedkoper

Accenture beschrijft aan de hand van een paar cases waarom aanvankelijk voor de cloud first is gekozen. De jaarlijkse kostenpost van IT zou daardoor lager uitvallen. Goedkoper is altijd welkom, helemaal als het automatisch leidt tot meer keuze. Een van de voorbeelden die de auteurs daarvoor geven is de eigen IT behoefte van Accenture. Binnen drie jaar na de migratie naar de cloud zijn de migratiekosten gecompenseerd en daarna is de jaarlijkse IT som gewoon lager.

Cloud is duurzaam

Sinds de eerste overheden en bedrijven bekend maakten voortaan in de eerste plaats naar de cloud te kijken is er veel veranderd. Voor IT speelt vooral dat de duurzaamheidseisen verder zijn aangescherpt. Per jaar komt er wel een regel bij en inmiddels moet IT in de EU tegen 2030 CO2 neutraal zijn.

Volgens Accenture is sturen op meer duurzame productie en meer energiezuinig werken alleen maar mogelijk door gebruik te maken van de cloud. Slechts op die manier kan de beste efficiency worden behaald. Iedereen zal dat verhaal wel herkennen. Toch is deze keer de boodschap anders. Accenture legt namelijk als een van de eerste op een heldere manier uit waarom cloud first een goede en zelfs noodzakelijke voorwaarde is om het IT gebruik te verduurzamen.

Om de lezer verder te helpen heeft het een korte checklist opgenomen. Die is weliswaar bedoeld voor de grote bedrijven, maar iedereen die IT diensten afneemt voor eigen gebruik of om door te leveren heeft er wat aan. Dat geldt ook voor de cases die steeds heel kort en duidelijk beschrijven waarom een duurzame cloud en cloud first heel goed samen kunnen en zelfs moeten gaan.

Mobiele versie afsluiten