Aanvragen deelname veiling landelijke 5G-netwerken 2024 mogelijk

Voor geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland is het vanaf 15 februari 2024 mogelijk om een aanvraag in te dienen voor deelname aan de veiling van landelijke 5G-netwerken.

Min_EZKDe veiling zelf kan dan naar verwachting nog voor de zomer plaatsvinden, zodat mobiele telecomaanbieders normaliter vanaf 1 augustus 2024 de frequenties in gebruik kunnen nemen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de regelgeving gepubliceerd met daarin onder andere de opzet en de minimumopbrengst (€ 170 miljoen) van de Nederlandse veiling van landelijke frequenties voor snelle mobiele communicatie.

Er is in de zogenoemde 3,5 Gigahertz-frequentieband ruimte voor ten minste drie telecombedrijven. Zij kunnen na de veiling overal in Nederland snel internet via de 5G-technologie aanbieden aan bedrijven, organisaties en consumenten. Ook blijft in deze 3,5 GHz-band 2×50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor private, lokale 5G-netwerken. Bedrijven en andere organisaties kunnen hiermee zelf of in samenwerking virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen.

(Bron: Ministerie EZK 14-02-2023)

Mobiele versie afsluiten