Aantal registraties domeinnamen in 2022 wijst op verzadiging

en dat staat los van de problemen bij Freenom

Volgens Verisign is in 2022 het aantal domeinnamen met net aan een procent toegenomen, dat wijst op groei die tot stilstand is gekomen of een verzadigde markt. De cijfers van 2022 hebben uiteraard geen betrekking op de problemen bij Freenom. Wat daar gebeurt gaat invloed hebben op de cijfers voor 2023.

domeinnaam domeinnamenVerisign telde aan het eind van 2022 354 miljoen domeinnamen en dat was 3,5 miljoen meer dan aan het begin van het jaar (bron). De verdeling over TLD’s is in het rapport te vinden en is verder weinig interessant. De trend is al langer zichtbaar dan “nieuwe” TLD’s een groeispurt maken en na het eerste jaar terugvallen. We zagen dat heel duidelijk bij .CLUB, dat kon zich zeer korte tijd verheugen in grote belangstelling door de hype rond de dienst clubhouse. Inmiddels is alle lucht wel uit die zeepbel gelopen en het aantal registraties onder dat TLD is dan ook zeer gering.

Tegen de stroom in roeien

Maar ook bij de meer gangbare en vooral “oudere” TLD’s is de groeispurt die tijdens de pandemie opviel afgevlakt. Het verbaast daarom niet dat her en der zowel registries als registrars proberen met verschillende acties de markt weer te overtuigen dat er meer domeinnamen moeten worden geregistreerd. Dat lijkt vooralsnog roeien tegen de stroom in, want de markt let sterker dan ooit op de centen. Tel daarbij op dat er  veel ondernemers zijn die op een berg ongebruikte registraties zit. Die zullen ze eerder afbouwen dan dat ze met iets nieuws beginnen.

Freenom

Op zich is dat allemaal niet zo vreemd. De markt is al langer verzadigd, maar de pandemie heeft dat beeld enige jaren vertroebeld. Wat wel vreemd is, en waarvan de impact dit jaar zichtbaar zal worden, is de situatie rond Freenom. Dat Nederlandse bedrijf heeft inmiddels de nationale en internationale pers gehaald.

Freenom geeft domeinnamen onder de TLD’s .ml, .ga, .cf, .gq en .tk uit. Wat elk van deze TLD’s gemeen heeft is dat ze zeer aantrekkelijk zijn voor cybercriminelen. Dat komt omdat Freenom de registraties in de regel gratis aanbiedt en geen grondige NAW controles doorvoert. De overlast die hierdoor wordt veroorzaakt is zo groot dat bedrijven als Facebook inmiddels naar de rechter zijn gestapt. Freenom weet wat er staat te gebeuren, want de route Facebook kiest heeft al eerder registries en registrars knock-out geslagen.

In een poging de schade te beperken is het sinds begin dit jaar niet meer mogelijk nieuwe registraties onder de 5 genoemde TLD’s door te voeren. Recent heeft Gabon (.GA) niet langer gebruik te maken van de “dienstverlening” door Freenom. Het beheer is ondergebracht bij de Agence Nationale des Infrastructures Numériques et des Fréquences (ANINF). Dat heeft als eerste taak door de 7 miljoen (!) registraties te spitten. De verwachting is dat er miljoenen domeinnamen van spammers, scammers en andere criminelen zullen worden geschrapt.

Het mag duidelijk zijn dat alleen al door deze schoonmaakactie het totaal aantal domeinnamen zal afnemen. Als iets dergelijks ook door de andere landen, die de registry functie nog wel aan Freenom uitbesteden, gedaan gaat worden is het onvermijdelijk dat Verisign per ultimo 2023 minder domeinnamen ziet dan aan het begin van 2023 en 2022.

Mobiele versie afsluiten