Aangenaam, de gebroeders Van Wendel 

Van Wendel Computers werd in 1992 opgericht door Jan en Harm van Wendel, vader en oom van de huidige eigenaren, de broers Erik en Klaas van Wendel. Het familiebedrijf in IT groeide uit tot een IT-totaalleverancier met vestigingen in Genemuiden en Kampen. De naam veranderde in VWC Groep en in 2018 werd een derde vestiging in Nunspeet geopend door de overname van Bel Businesscenter.  

“Nadat we in 2015 de zaak hadden overgenomen zijn we tot en met vorig jaar fors gegroeid”, vertelt Erik. “Corona heeft onze groei merkbaar afgezwakt, maar we ervaren het ook als een leerzame tijd. Zo gingen al onze mensen thuiswerken, iets wat ik vóór de pandemie als ondenkbaar beschouwde. Maar we moesten wel, en dat pakte verrassend goed uit. Onze softwareontwikkelaars die maatwerkoppelingen en andere tijd- en kostenbesparende modules voor zakelijke applicaties ontwikkelen zoals de FM Moduleonze scan- en herkenoplossing, draaiden thuis meer productie dan op kantoor, net als bijvoorbeeld ons IThelpdeskteam. We moesten ineens ook veel klanten helpen met het inrichten van een digitale thuiswerkoplossing.

Apparatuur zoals laptops en webcams was nauwelijks aan te slepen. Dat gaf een piek aan de handel, waarbij we konden profiteren van onze goede voorraadpositie. Daar tegenover stagneerde de vraag naar Chromebooks en grote touchscreens bij onze onderwijsklanten, en het MKB werd terughoudend qua verdere investeringen, maar vanaf september trok de business gelukkig weer aan.” 

Inhaalslag 

Erik: “Het begrip huisvesting gaat een heel andere invulling krijgen, niet alleen in kantoren, maar ook op de thuiswerkplek in het MKB. De spreekwoordelijke keukentafel is natuurlijk geen duurzame, veilige en ergonomisch verantwoorde oplossing. De technologie is er, de oplossingen zijn beschikbaar, zowel als koop of in de vorm van een abonnement, maar de adoptie daarvan komt maar traag op gang, zeker in onze regio waar ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ het adagium is. Daar moeten we nog een inhaalslag maken, waarbij VWC de rol van de zendeling speelt die het thuiswerkplek-evangelie predikt. We positioneren ons duidelijk als specialist die kan helpen om knelpunten aan te pakken.”  

Experience center 

Klaas: “In onze vestiging in Kampen hebben we al een tijd geleden een experience center ingericht voor de zakelijke klant. Een deel van ons assortiment is nu eenmaal niet tastbaar en niet sexy, zoals cloud, IT-apparaten of telefonie, en dan is het belangrijk om die in een zakelijke context zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Getuige de groeiende belangstelling voor ons experience center zijn we in die missie geslaagd. Een goede presentatie, helder advies en scherpe tarieven geven ons een duidelijke meerwaarde.” 

Portfoliobeleid 

Erik: “Naast IT- en telecomproducten zijn we ook gespecialiseerd in kantoormeubilair. Daarbij werken we samen met partijen die eenzelfde visie hebben ten aanzien van duurzaamheid, gezondheid en ergonomie als wij. In het gesprek met de klant gaat het steeds minder over de afmetingen van een bureau, maar over de productiviteit en gezondheid van de medewerker die dat bureau als werkplek heeft. Op het gebied van vaste en mobiele telefonie hebben we afspraken met een aantal bekende providers, maar wel steeds met een bepaald commitment. Kantoorartikelen doen het bij onze vaste zakelijke klanten en de consument nog steeds goed door onze webshop waar onze klanten snel en simpel op rekening kunnen bestellen.” 

Openstaan 

Erik: “In onze visie is markt- en productkennis cruciaal voor onze MKB-klanten. Die zien in toenemende mate door de bomen het bos niet meer en ervaren IT als iets lastigs en wazigs dat (veel) geld kost. Wij lossen samen met hen die puzzel op door goed te luisteren naar wat hun doelen zijn en waar ze met hun bedrijf naar toe willen. Daar bedenken wij vervolgens met onze producten en diensten de best passende oplossing voor. Die transformatie vraagt wel om een nieuw soort medewerkers: vroeger hadden we verkopers, nu zijn het inmiddels adviseurs en straks worden het consultants. Wie weet nemen we ooit afscheid van de hardwarbusiness en gaan we onze boterham verdienen door onze kennis te gelde te maken door de klant te helpen om zijn zakelijke ambities te vertalen naar een professioneel IT-systeem.

Je moet openstaan voor de toekomst, zodat je niet volledig wordt verrast wanneer een partij als bijvoorbeeld Amazon ineens de hardwarebusiness op zijn kop zet. Maar als je echt naast je klant blijft staan, doet wat je belooft en niet voor een probleem wegloopt mag je ervan uitgaan dat de klantrelatie ook in onzekere en moeilijke tijden behouden blijft. 

Over de VWC Groep 

De VWC Groep levert een totaalaanbod op het gebied van telecom, IT-oplossingen, internet, software, printing en scanning, kantoorartikelen en -inrichting en is daarmee een one-stop-shop voor ZZP’ers, MKB, onderwijsinstellingen en particuliere klanten in de regio en soms ook ver daarbuiten. Het bedrijf is franchisenemer van de formules Telecombinatie (telecom) en digitotaal (IT). 

Wie weet nemen we ooit afscheid van de hardware business 

Mobiele versie afsluiten