5G-veiling levert boven verwachting op; 1,23 miljard euro

De eerste Nederlandse frequentieveiling voor 5G heeft 1,23 miljard euro opgebracht. Meer dan verwacht, maar aanzienlijk minder dan de vorige veiling, in 2012, leverde veel meer op: 3,8 miljard. De veiling startte 29 juni en duurde langer dan verwacht. In totaal waren er 90 biedingsrondes. De verwachting is dat de drie betrokken operators nog deze zomer starten met de uitrol van hun pakket.

Het proces heeft drie weken geduurd en er deden drie providers mee: KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Er gingen drie frequentiebanden onder de hamer: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. De veiling voor de 3,5 MHz band zal naar verwachting pas over twee jaar plaatsvinden. Pas dan komen de echte voordelen van 5G uit de verf.
KPN en VodafoneZiggo bemachtigden uiteindelijk negen stukken frequentie, zij betaalden daar ieder 416 miljoen euro voor. T-Mobile sleepte één kavel minder binnen en telt 400 miljoen euro neer. In totaal waren er 26 vergunningen beschikbaar gesteld door Agentschap Telecom.
Met name de 700 Mhz-frequentie is bedoeld voor 5G. De banden van 1400- en 2100-Mhz zijn bedoeld als uitbreiding van de bestaande 4G-netwerken.

Rol Huawei
In gesprek met de NOS zegt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken dat er nog geen besluit is genomen over Huawei en dat er nog een verdere analyse nodig is.
Daarnaast leek de Keijzer erop te zinspelen dat telecomproviders ook zonder een besluit over de deelname van Huawei een afweging kunnen maken. “Providers kunnen zelf ook besluiten met welke leveranciers ze in zee gaan, dat is niet aan mij. De telecompartijen zijn niet van gisteren.”
Achter de schermen is te horen dat de overheid waarschijnlijk geen officieel besluit zal nemen over het wel of niet uitsluiten van partijen. Er zal verwezen worden naar algemene veiligheidsregels, zodat Nederland de verhoudingen met zowel de VS – dat fel tegen samenwerking met Huawei is – als met China goed houdt. Vorige week besloot het Verenigd Koninkrijk om Huawei alsnog uit sluiten, terwijl de fabrikant daar eerst nog beperkt mocht meebouwen.

Mobiele versie afsluiten