5G staat aan in Nederland

en de uitrol zal niet lijken op die van 4G

5G

Sinds vorige maand week staat in Nederland het 5G signaal van de drie licentiehouders aan, dus in principe kan de uitrol beginnen. Er zijn redenen waarom het 5G verhaal anders zal zijn dan de uitrol van 4G.

Early adoptors

Dat het netwerk eerder beschikbaar is dan een groot aanbod van toestellen is niet nieuw. Bij de uitrol van 4G speelde was dat ook het geval. Het verhaal is dat de vraag naar toestellen pas op gang komt als het netwerk bestaat en de consument door de prestaties van de early adoptors is overtuigd.

Zoals bij 4G al het geval was wordt 5G niet overal ter wereld tegelijk aangezet. De landen waar het nu al bestaat zorgen ervoor dat de toestellen uiteindelijk op de EU markt volwassener zijn.

Uitrol 5G versus uitrol 4G

De vergelijking tussen de uitrol van 4G en 5G in Nederland en elders gaat echter op een paar belangrijke punten mank.

De impact van die drie laatste punten blijkt vooral uit de prognose voor shipments van smartphones uit de VRC voor 2020. Digitimes gaat uit van min 15,3% voor dit jaar. De markt is nu echt anders. Het heeft het weinig zin de oude draaiboeken voor de 4G uitrol uit de kast te halen en als leidraad te gebruiken.

Mobiele versie afsluiten