5G, makkelijke vragen en onverwachte antwoorden

Beursgenoteerde bedrijven moeten regelmatig de aandeelhouders informeren over de ontwikkelingen. Daarvoor geldt een vast stramien en een vast aantal kanalen. Elk kwartaal zijn er kwartaalcijfers. Die publicatie daarvan bestaat uit de online ter beschikking stellen van de data, het rapporteren aan de beurs en het geven van interviews met de pers.

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Een aparte positie nemen de gesprekken met analisten in. Die vinden eigenlijk het hele jaar door plaats, maar vlak na het bekend maken van kwartaalcijfers is er een extra rond gesprekken. In Amerika is het verplicht wat er is besproken te delen met de eigenaren, de aandeelhouders dus en mogelijke beleggers. Dat gebeurt heel simpel, want de presentaties en opnames worden online beschikbaar gesteld.

Het vraag en antwoordspel met analisten in Amerika is naar Nederlandse begrippen een beetje vreemd. Het komt nogal informeel over. Men tutoyeert elkaar en het lijkt vaak alsof de vragen verwacht werden of zelfs al bekend waren. De antwoorden zijn dan ook voorspelbaar.

Ciena en 5G

Als we met die voorkennis kijken naar het transcript van de analisten vraagronde die netwerk bedrijf Ciena recent hield na de publicatie van de kwartaalcijfers valt er iets op. Dat we veel makkelijke vragen tegenkomen viel te verwachten, maar sommige antwoorden zijn desondanks minder gepolijst en ingestudeerd dan verwacht.

Het gaat daarbij concreet om 5G. Operators in Amerika en elders worstelen met de kosten om de 5G netwerken in de lucht te houden, te upgraden en de dekking te vergroten. De waarschuwingen die Nokia en Ericsson hebben afgegeven zijn duidelijk. Zij verwachten minder omzet, omdat de klanten de hand op de knip houden.

Voorspelbare vraag

Een van de makkelijke, want voorspelbare, vragen aan Ciena was in hoeverre het de waarschuwingen van de concurrentie over 5G deelt. Het antwoord wat volgde lijkt niet voorbereid, of het wijkt daarvan af. De ceo van het bedrijf antwoordde dat hij de mening deelt dat er sprake is van een investeringscyclus, waarbij de periodes van veel investeren en die van minder uitgeven elkaar opvolgen. Echter, en dat is het lastige aan zijn antwoord, is hij ook van mening dat telco’s overal en blijvend de investeringen in 5G willen verlagen.

Met andere woorden wat Nokia en Ericsson (plus anderen) zien als een “tijdelijke” dip, ziet hij eerder als “the new normal”.

Van de bijeenkomst is alleen een transcript beschikbaar, geen video opname. Daarom weten we niet hoe de analisten reageerden op dit zeer waarschijnlijk onverwachte antwoord over 5G.

Mobiele versie afsluiten