5G als primaire connectiviteit

Succesverhaal met kanttekening

Verizon claimt dat het 5G aanbod op grote schaal wordt gebruikt als primaire connectiviteit. 80 procent van de zakelijke klanten is echt veel. Hoewel er wat kanttekeningen te plaatsen zijn bij het verhaal is het wel een succesverhaal voor 5G.

Onvergelijkbare markten

Cijfers over breedband gebruik in Amerika zijn per definitie onvergelijkbaar met wat in Nederland en de rest van West Europa plaatsvindt. De landen hier zijn kleiner, de beschikbaarheid van koper, glasvezel en coax is vele malen groter. Gebieden waar maar een aanbieder of type infra aanwezig is komen steeds minder voor.

In Amerika dat een ander verhaal. Daar zijn nog complete landstreken verplicht zaken te doen met een aanbieder. Die bepaalt de prijzen en het type infra. Dat moet onthouden worden bij het zien van de melding van Verizon over het succes van 5G FWA.

Fixed Wireless Access (FWA) wil zeggen dat de klant alleen een mobiele internet aansluiting heeft. Dat kan komen omdat hij geen vast internet wil hebben. Het kan ook komen – zie hierboven – omdat er simpelweg geen kabel het pand binnenkomt.

Primaire bron

Verizon zegt dat vier van de vijf de zakelijke gebruikers die voor FWA kiezen het 5G signaal als primaire bron voor het internet connectiviteit beschouwen. Omdat men zwijgt over de aanwezigheid van een andere infra is het lastig in te schatten in hoeveel gevallen primaire bron gelijk staat aan enige bron.

Los van die kanttekening is het een verhaal dat indruk maakt. We zien voor het eerst dat mobiel internet voor zakelijk gebruik goed wordt gebruikt. Dat was met 4G natuurlijk ook al mogelijk en daarvoor is ook een FWA aanbod (datalimieten!). Toch is 4G FWA altijd een minimaal succes geweest.

Of het succes komt door betere marketing of omdat de marktvraag is veranderd, daarover zwijgt de aanbieder. Maar wie weet komt daar op termijn nog meer uitleg over. Dan kan de lezer zelf inschatten of het Amerikaanse succes te vertalen valt naar de Nederlandse situatie. Het zou in ieder geval al heel wat zijn als ondernemers in grote getale aangeven dat ze primaire en secundaire connectiviteit hebben.

Mobiele versie afsluiten